Barns Rettigheter

Barn er verdens viktigste ressurs. Ved å jobbe for barnas rettigheter
lager vi også grobunnen for en bedre fremtid.
Dagens frø er fremtidens trær.

Oversikt over barns rettigheter i Madagaskar

 

Madagaskar er langt fra det tropiske paradiset det kan se ut til å være. Det er et land hvor mange barns rettigheter ikke blir møtt og er ufullstendige: Gassiske barn er konfrontert med fattigdom hver dag.

 

Hovedproblemene som barn møter i Madagaskar:

 

Fattigdom

I 2012 ble det i følgea UNICEF estimert til at 82% av barn under 18 år levde under fattigdomsgrensen. Disse barna og deres familier lever i ekstrem nød, og klarer ikke å opprettholde sine grunnleggende behov. Fattigdom er særlig utbredt i rurale områder, hvor nærmere 70% av befolkningen bor, for det meste i avsidesliggende og isolerte områder uten grunnleggende infrastruktur (som tilgang til drikkevann, sanitære tjenester eller skoler). Bare 46% av befolkningen har tilgang til drikkevann, og bare 15% har et tilstrekkelig sanitærsystem.

I tillegg er øya et av de seks mest sårbare landene i verden for klimaendringer. Det er ikke bare plaget av sykloner, men også av tørke og gresshoppeinvasjoner i den sørlige delen av landet. Disse fenomenene sender den lokale befolkningen til kaos. Som et resultat blir fattige familier enda mer sårbare og kan ikke beskytte barna sine. Rettighetene til disse barna skyves ofte i bakgrunnen i lys av overlevelsesforsøk.

 

Barnearbeid

I følge Verdensbanken er en av konsekvensene av slik fattigdom at ett av fire malagassiske barn i alderen 5 til 17 år må jobbe for å forsørge familiene. Normalt hjelper de foreldrene sine med å jobbe på markene. Noen ganger sender familier barna sine – hovedsakelig døtrene – for å jobbe som tjenere i byen for rikere familier som kan love å sende dem på skolen.

25% av disse barnearbeiderne utfører jobber som utgjør helserisiko. FN fordømte nylig fattigdom og straffrihet som har hjulpet en moderne versjon av slaveri å utvikle seg på Madagaskar. Det inkluderer tvangsekteskap og barn som blir tvunget til å jobbe i gruver og steinbrudd. I tillegg risikerer barn som jobber i gruver fysisk overgrep, seksuell utnyttelse og luftveissykdommer, som alle kan være dødelige.

FNs komite for barns rettigheter er opptatt av et annet voksende fenomen knyttet til denne typen slaveri: menneskehandel, spesielt med barn fra Madagaskar til Midt-Østen og andre naboland “for slaveri og seksuell utnyttelse.”

 

Seksuell utnyttelse

Unge jenter utgjør et stort antall sexarbeidere. Dessverre er det en økende handel med seksuell turisme på Madagaskar. 29. juli 2013 fordømte FN hvor vanlig det har blitt å seksuelt utnytte barn på Madagaskar, og straffrihet for de ansvarlige.

Regjeringen har egentlig ikke tatt noen effektive skritt for å bekjempe denne menneskehandelen. Noen ganger vil et samfunn eller til og med foreldre selv lukke øynene, eller til og med godta slik utnyttelse, siden det gir en inntektskilde. Dette kan også føre til fysisk overgrep.

FNs Komite for barns rettigheter beklager økningen i slik interfamiliær vold, som inkluderer seksuell vold, særlig mot jenter, som ikke straffes hverken domstolene eller av samfunnet. Hvert år forsvinner over tusen barn i Antananarivo, hovedstaden på Madagaskar. Disse barna forlater hjemmene sine fordi de sannsynligvis blir slått av familiemedlemmer. Mange ender med å bo på gata.

 

Rett til helsehjelp

Uhygieniske forhold og urent vann fører ofte til diaré og relaterte sykdommer. Barn under 5 år er de mest utsatt: Det er en dødelighet på 54 promille, et stort antall. Tilfeller av malaria har økt, og det er fortsatt den primære dødsårsaken blant barn.

Svært få medisinske institutt eksisterer i de landlige regionene på Madagaskar, og de fleste av befolkningen har ikke tilgang til grunnleggende helsehjelp. Det nasjonale helsebudsjettet er kuttet betydelig under den politiske krisen; noen grunnleggende helsesentre har blitt stengt, svært lite medisin er tilgjengelig, og det alvorlig mangel på utdannet helsepersonell.

Ungdommer på Madagaskar har et betydelig problem med seksuelt overførbare sykdommer (STD), selv om antallet personer som er smittet med AIDS paradoksalt nok er spesielt lavt sammenlignet med andre afrikanske land. Det arrangeres store forebyggingskampanjer hvert år for å gi kunnskap om grunnleggende beskyttelse mot kjønnssykdommer i unge malagasier.

 

Rett til mat

Et annet alvorlig helseproblem som har oppstått sammen med den politiske krisen: 4 millioner gassere vet ikke når de greier å skaffe deres neste måltid, et problem som rammer barn sterkt.

50% av barna under 5 år lider av endemisk og kronisk underernæring, spesielt i den sørlige delen av landet: 24% av dem er under 6 måneder gamle. Slike tall betyr at Madagaskar er det sjette verste landet i verden når det kommer til hemmet vekst.

FNs spesialrapportør om retten til mat har slått alarm: den politiske krisen truer med å forverre problemet på Madagaskar, spesielt hvis internasjonale hjelpeorganisasjoner kutter deres støtte, som World Food Program, som har stanset finansieringen av skolekafeterier.

Retten til en utdanning

Bare 66% av barna fullfører grunnskolen, noe som er forklart av den lave oppmøtelsesgraden og det høye frafallet, spesielt blant jenter. Den politiske krisen i 2009 har redusert regjeringens fremgang dramatisk: utdanningsbudsjettet er redusert, mens kvalifisert personell og infrastruktur fortsatt mangler på Madagaskar, spesielt i landlige områder.

14,2% av barna har aldri gått på skolen.

I noen landlige regioner tilbyr skolene bare to til tre års undervisning på grunn av midlertidige tilfluktsrom eller mangel på personell.

 

Barneekteskap

Praktisering basert på tradisjoner og skikker eksisterer fremdeles, enkelte er skadelige for barns rettigheter, som tvangsekteskap og forlate “forheksede” tvillinger.

48% av kvinnene i alderen 20-24 år på Madagaskar var gift før de var 18 år. I 2007 ble den lovlige ekteskapsalderen satt til 18 år for jenter, i stedet for 14 år som den en gang var. Til tross for denne reformen er imidlertid mange jenter – og også gutter – tvunget til å gifte seg mot sin vilje, noen ganger så unge som 10 år.

Noen unge jenter er gift med mye eldre menn. Når de blir enker, blir de diskriminert og ekskludert fra samfunnet.

Mer enn en fjerdedel av kvinnene på Madagaskar blir mødre for første gang mellom 15 og 19 år, noe som utgjør en trussel mot helsen til både mor og barn under fødselen.

 

Unge og rettsystemet, mindreårige i fengsel

Ingen rettslig prosess eksisterer som omhandler spesielt mindreårige; barn, inkludert jenter, holdes ikke atskilt fra voksne i interneringssentre. Dommere, påtalemyndigheter og andre juridiske fagpersoner er ikke opplært til å håndtere mindreårige i rettssystemet. I tillegg er fengslene overbefolket, og levekårene der (vold og mangel på mat og helsehjelp) er ekstremt vanskelige for mindreårige, som noen ganger er så unge som 14 år.

Partnere for et bærekraftig og blomstrende Madagaskar

Org nr: 926 545 566

Konto nr: 150 664 815 38

Send oss en mail →

Pin It on Pinterest